Turku Rogaining Sprint 2021

  Etusivu
Säännöt
Kilpailukutsu
Kilpailuohje
Koronaohjeistus
Kilpailukeskus
Ratamestarin lausunto
Ilmoittautuminen
Lähtöluettelo
Paras seura -kilpailu
UKK
Tulokset
Ratamestarin jälkipelit
Kuvagalleria
Järjestäjät
Yhteystiedot

Arkisto 2009-2019:
Artikkelit
Kilpailualueet
 
Yhteistyössä:

Smartum
Smartum
Lounacom
L-SP

©2021 IVK

 

Ratamestarin lausunto

Kilpailumaasto sisältää sekä vauhdikkaita korttelisuunnistusosuuksia että teknisesti vaativampia metsäsuunnistusosuuksia. Oma optimireitti saattaakin riippua osittain siitä, onko oma vahvuus kovassa juoksukunnossa vai suunnistustaidoissa.

Kaikki rogainingkartan rastipisteet ovat selkeitä ja löydettävissä verraten helposti jo keskinkertaisilla suunnistustaidoilla.

Suunnistuskartoille on haettu myös muutamia teknisesti vaativia rastipisteitä. 1:10 000 suunnistuskartalla muutama rastipiste sijaitsee hyvin pienipiirteisessä maastokohdassa, jossa vielä rastiympyrän sisäänkin mahtuu kartalla paljon tavaraa. Näissä pisteissä ikänäköongelmista kärsiville luuppi voi helpottaa rastipisteen hahmottamista kartalla ja rastinottoa.

Maasto on kuivaa ja kaikki rastit ovat haettavissa kuivin jaloin, jos sadekuuro ei yllätä. Sadetta ei sunnuntain sääennuste lupaa. Ratamestarin jalkinesuositus on polku-/maastojuoksukenkä. Suunnistusnastaritkin ovat OK, jos osittainen kovalla alustalla nastoilla juoksu ei tee omille jaloille haittaa.

Hyttysiä ja paarmoja kisamaastossa on ajankohtaan nähden verraten vähän. Ainakaan niiden puolesta ei pitkähihaiselle paidalle ole tarvetta.

Rasteista 18 sijaitsee rogainingkartalla ja 20 suunnistuskartoilla.

Juomarasteja on tällä kertaa kaksi helpottamaan, jos helle yllättää. Ratamestarin arvion mukaan kaikkein hitaimmat joukkueet eivät välttämättä kuitenkaan ehdi käymään molemmilla juomarasteilla. Lopullisen päätöksen mahdollisten omien juomien mukaanottamisesta voi onneksi tehdä vasta reitinsuunnitteluvaiheessa, kun näkee, miten oma reitti osuu juomarasteihin.

Rogainingkartalla kiellettyjen maanteiden sallitut ylityskohdat erottuvat mittakaavasta johtuen paikoitellen hieman heikosti. Ylityspaikkojen hahmottamisessa on luupista selvää hyötyä. Ratapainatuksessa lähtökolmio osuu aika lähelle välittömästi lähdön pohjoispuolella olevaa ohikulkutien ylityskohtaa heikentäen ylityskohdassa kartan luettavuutta. Kyseisessä paikassa on siis sallittu ylityskohta, joka oheisessa suurennoksessa erottuu helposti:Ne, joilla luuppi unohtuu kotiin, ja jotka ovat epävarmoja sallituista ylityspaikoista, voivat halutessaan 15 minuutin reitinsuunnittelun aikana tarkistaa sallitut ylityspaikat lähtöalueella olevista mallikartoista, joihin sallitut ylityspaikat on merkitty korostetusti punaisella paksulla tussilla.

Loppukirissä viimeisistä sekunneista taistellessa kannattaa pitää mielessä, että maali sijaitsee samassa paikassa kuin kilpailun lähtö koulun luoteispuolella. Rogaininkartasta ei pysty niin helposti hahmottamaan, millä puolella koulua maali on. Lähtökolmio on piirretty kartalla n. 1 mm (maastossa 20 metriä) liikaa kaakkoon, koska muuten se peittäisi koulun pohjoispuolella olevan ohikulkutien ylityskohdan.

Antoisia suunnistuselämyksiä!

Turussa 22.7.2021
Ratamestari